En konstnär i fabriken sa:

– Tänk musik fast konst, låt fast tavla, artist fast konstnär. Fundera över formeln för kommersiell musik. (V+Br+A+A+V2+Br+A+A+B+B+St+B+B+A+A) Samma konstanta mönster som, direkt eller indirekt, tvingar in nya idéer i föråldrat system. Evig upprepning. Ny duk – mossig ram. Brainstorm i fullproppad låda…Ta da: konst in a box!

Detta kanske främst gäller hungriga “up-and-coming”-artister. Ni vet: “Svultna jagar dröm – kan arbeta för brödsmulor”. Förr eller senare måste alla äta. Äta för att få mer drömkraft. För det påstås att det inte finns någon mat utanför..? Vårt mod törs inte chansa… I matlådans trygghet blir vi färdigtuggad konst. Det kanske spelar mindre roll för där orkar vi jaga drömmen lite till. Drömmen om jaget… Men, är det där vi till slut äts upp av drömmen?

Tänk musik fast konst. Låt fast tavla. Artist fast konstnär.

Välkommen till ateljé Metamorfos! Här kan vi skapa fritt… Eller, ja, enligt fokusgrupp bör tavlan innehålla 5 st färger. Vårt konceptförslag säger att det bör finnas minst ett björkträd, en rosaröd solnedgång, grönt gräs och en klick turkost vatten. Det gillar många och många är alltid bra!

Mitt i tavlan ser vi helst ett valfritt motiv. Exempelvis en människa som inte strider mot social norm. Nyckelordet är: “inte”. Undvik det som skulle kunna uppfattas som ifrågasättande. Föredra glad acceptans. För en positiv attityd liksom. Go, go, go! Ingen gillar eftertänksamhet. Kvasi-existentiellt kan fungera. Bara vi kommer ihåg att konstsamlare är stressade. Krångla inte till det för mycket. De skall komma ihåg motivet efter 5 sekunder. Tänk en hundvalps koncentrationsspann. Deliberate oversimplification of intellectual content. In layman’s terms: Dumb it down. “Big words + small minds = no fit”. Vi brukar skämta så.

Förresten! Vi har magasinerat tidigare framgångstemplates. Vi skulle kunna måla av dem och skifta i nyans..? Det leder oss till ett litet sidospår: I nästan samma format, som framgångsmallen, har vi även direktsända måleritävlingar. Lite som en officiell genväg. I programmet kan betraktare rösta på konstnär och tavla. Där indoktr… jag menar förbereds konstnärerna. En auktori… nej, jury lär dem att: tänka, göra och agera rätt. Absolut inte på ett totalitärt sätt utan kreativt rätt för vår bransch. Det är bra, och kreativitet inom branschens ram gillar vi! Publiken följer evolutionsprocessen med spänning! De får möjlighet att titta in live i industrianläggningen. Samtidigt får vi en kontinuerlig marknadsundersökning. Toppen tycker vi! Dessutom knyter konstkonsumenterna känslomässiga band till alla deltagare. Det är ett förstklassigt utgångsläge för lättsmält massupplaga. Jag menar: frukten av vårt arbete når sin publik direkt. Ja, frukt lät mer inbjudande. Frukt av arbete… Frukt är viktigt att komma ihåg när vissa har mage att kalla vårt tillvägagångsätt för konstnärlig snabbmat. Som att vi skulle representera Milli Vanilli-ism och själslig bukfylla… Ha! Andra hävdar dessutom att vi uppfostrar betraktare… Vi vill definitivt inte tänka i termer som massbeteende eller kollektiv intelligens. Vi vill tro att individen är smartare än så… Dumb it down-smarta liksom. Men, den berättelsen kan vi ta mer ingående en annan gång.

Vart var vi… Jo, vi höll på att glömma. Tavla. Duken till tavlan skall vara 40 x 40 cm. Träramen runt duken bör vara 5 cm bred och vitlackerad. Våra expertkonsulter säger att vit inramning är tilltalande på ett undermedvetet plan. Som en tyst men väldigt förförisk sirensång. Plus att vit inramning symboliserar: lycka, fertilitet och frihet. Vi tänker att det ljusa skulle kunna lysa upp vår jungianska skugga. Det är bra, och bra arbetar vi alltid för! Utöver dessa små förslag så är fritt fram för påhittighet.

När vi fått till något som vi tror passar slussas tavlan, idén om vad konst är, mellan olika expertfilter. Vi kan väl föreställa oss en intern fokusgrupp… Ja, nästan precis så! Ett förbättringsorgan som förädlar med stöd av filterfeedback. Vi har stort förtroende för vår systematiserade gruppintervju. Och vi välkomnar alltid konceptförfining!

Varför, undrar vi kanske nu? Jo, tavlan är först och främst produkt (läs frukt). Därför skådespelar… “ger uttryck åt” kanske är bättre… Nej. Därför tolkar annan konstnär ofta tavlans egentliga skapare. Konstnär som kanske är… mer… tillfredsställande för ögonen. Konstnär som kanske inte kan måla tavlor men som t ex styrelsegrupp föredrar. Inte Milli Vanilli-ism utan mer en icke-målande-konstnär som officiellt sett målat tavlan..? Snurrigt, vi vet, men det är så vi alltid gjort det.

Oftast är den icke-målande-konstnärens fabricerade image viktigare än konsten. Och egentligen är gallerians anseende, format och personal viktigare än konstverket. Inramning viktigare än innanför. Det vet alla bakom.

Jag höll nästan på att glömma. Om allt går enligt plan, d.v.s. i linje med vår checklista, ordnar vi även ett officiellt “stamp of approval” från konstnär som, sedan tidigare, silats genom samma process. Sakkunnig förklarar, nästan som en jury, vad bra är; det här!

Konstfansen älskar det! Och det älskar vi!

Kom ihåg: vår inramning fungerar som ett skyddande skal. Allt för att bevara konsten, avslutade han.

Ett perspektiv.

#vi